Benedictijnse retraite in de Auvergne van 27 mei t/m 1 juni

Als je me een beetje kent, weet je wel dat ik gegrepen ben door de benedictijnse spiritualiteit. Voor mij is het bij uitstek de verbinding tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, tussen innerlijke houding en praktisch handelen. En gaat het over het blijven proberen die twee met elkaar te laten samenvallen. Zodat je leeft uit één stuk.

Een begrip dat daarbij hoort is valetudinarium: letterlijk de ruimte waar je heel en gezond wordt (valere betekent gezond zijn, kracht hebben, denk ook aan ‘valide’). In de Romeinse tijd was het de term voor een hospitaal. Maar het kan ook de kloostercel aanduiden: de kleine kamer van de monnik of moniale, de wijkplaats die hem/haar alles leert.
Christopher Jamison schreef over dat begrip wijkplaats een prachtig boek dat in het Nederlands helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar is: Levenslessen van een abt. (Nog wel in het Engels: Finding Sanctuary.)

Voor de benedictijnse retraite eind mei is Domaine La Réveille ons valetudinarium. Geen hospitaal, geen kloostercel, wel een heerlijke wijkplaats.

Kom je mee, uitwijken?

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *