Deze keer een uitgebreidere oefening voor twee maanden, voor zomerse schrijfinspiratie. De afwisseling van soorten vragen, lijstjes en sprintjes zorgt ervoor dat je veel routes door deze oefening heen kunt maken. Dat zie je ook bij de tips voor variatie onder deze oefening.

Op de foto’s zie je gekleurde, afgekaderde schrijfruimtes. Deze zijn gemaakt met stempels uit de set Watercolor Shapes van Stampin’ Up!, deze kun je bij mij bestellen. Het zijn stempels waarmee je een aquarel-achtige afdruk maakt. De verschillende vormen zijn goed te gebruiken om schrijfruimtes te markeren, maar ook om bijv. ballonnen of bloemen te stempelen. Afhankelijk van de inktkleuren die je gebruikt, krijgt zo’n vorm een heel andere uitstraling. Ik vind het mooi hoeveel kanten je ermee op kunt en hoe levendig een dagboekpagina ermee wordt.

Ook zonder de stempels is deze schrijfoefening goed te doen en als je wilt, kun je natuurlijk ook met kleurpotloden etc. werken.

Vind je deze oefening te groot? Doe hem dan bijvoorbeeld in drie gedeeltes: stap 1 t/m 4, later stap 5 t/m 8, en nog later stap 9 en 10. Of neem een kijkje op de homepage en doe een van de andere oefeningen van de maand, die zijn meestal een stuk korter.

Veel plezier en inspiratie toegewenst en een mooie zomer!

Stap 1
Als je de stempelset Watercolor Shapes hebt, kun je twee pagina’s stempelen zoals je op de foto’s ziet. Daarmee markeer je als het ware de ruimtes waarin je de stappen van deze oefening gaat schrijven. Kies bijvoorbeeld kleuren die passen bij hoe je je voelt of hoe je je wilt voelen.

Heb je de stempelset niet, dan kun je eventueel met kleurpotloden of stiften een soortgelijke markering kleuren. Deze stap overslaan kan ook, dan hou je het in deze oefening alleen bij het schrijven. Laat dan alle aanwijzingen over kleuren en vormen links liggen en volg gewoon de schrijfopdrachten achter elkaar door.

Stap 2
Hieronder zie je een lijstje van 7 vragen.

  • Wat valt me op als ik terugkijk op mijn afgelopen tijd?
  • Wat heeft deze coronatijd mij tot nu toe gekost en gebracht?
  • Hoe ben ik bezig met mijn gezondheid, hoe ga ik om met mijn lichaam?
  • Hoe ben ik bezig met mijn spiritualiteit, hoe ik ga ik om met mijn ziel?
  • Hoe ben ik bezig met mijn relatie en/of vriendschappen, hoe ga ik om met de mensen om mij heen?
  • Hoe ben ik bezig met mijn werk en ontwikkeling, hoe ga ik om met mijn vak en profiel?
  • Hoe ben ik bezig met mijn ontspanning en creativiteit, hoe ga ik om met mijn inspiratiebronnen?

Lees deze vragen hardop ‘proevend’ aan jezelf voor en ga daarbij na welke vraag er voor jou op dit moment uitspringt. Schrijf die vraag in de roze cirkel.

Stap 3
Maak een lijstje als antwoord op de vraag die je in stap 2 gekozen hebt: welke antwoorden komen bij je op? Ga niet censureren, alle antwoorden en associaties doen mee. Schrijf de items van je lijstje in (of over) de gele ovalen.

Stap 4
Lees je lijstje uit stap 3 hardop terug en kies één item uit waar je dieper op in wilt gaan. Begin meteen te mijmeren op papier met een sprintje van ca. 10 minuten; gebruik hiervoor de rest van de pagina, schrijf gewoon over de groene blokken heen alsof ze er niet staan.

Stap 5
Hieronder zie je een lijstje van 7 vragen.

  • Wat maakt me blij?
  • Waar wil ik meer van, wat wil ik ontwikkelen, waar wil ik in groeien?
  • Waar zit pijn of moeite?
  • Wat wil ik loslaten?
  • Waar zit durf en moed?
  • Waar zit vrijheid en ruimte?
  • Waar ben ik dankbaar voor?

Lees deze vragen hardop ‘proevend’ aan jezelf voor en ga daarbij na welke vraag er voor jou op dit moment uitspringt. Schrijf die vraag in (of over) het rode ovaaltje, bovenaan de tweede bladzijde.

Stap 6
Gebruik de vraag die je in stap 5 gekozen hebt als ‘zoeklicht’ terwijl je je sprintje uit stap 4 hardop terugleest. Lees langzaam en aandachtig, en onderstreep woorden of flarden die jou opvallen in relatie tot jouw zoeklicht-vraag. Je stelt jezelf dus die vraag terwijl je je sprintje leest en je markeert alle woorden die voor jouw gevoel bij het antwoord horen.

Stap 7
Schrijf de woorden/flarden die je in stap 6 hebt onderstreept over (alsof het een lijstje is), als antwoord op de vraag die je in stap 5 gekozen hebt. Op de gestempelde pagina schrijf je deze woorden/flarden in (of over) de gele blokjes. Je hebt dan dus de vraag (uit stap 5) in het rode ovaaltje staan en daaronder flarden van het antwoord in de gele blokjes.

Stap 8
Lees je lijstje van woorden/flarden uit stap 7 hardop en ‘proevend’ terug. Als je dit lijstje zo ziet en hoort, wat is dan de vlag die de lading dekt, hoe heet dit lijstje als het ware? Schrijf die kern in de grote rode cirkel.

Stap 9
Neem even afstand van wat je geschreven hebt. Dat kun je doen door bijv. een wandeling te maken of door het een paar dagen te laten liggen. Lees daarna alles vanaf het begin hardop en met aandacht terug. Wat roept het bij je op? Schrijf daarover een sprintje van bijv. 5 minuten; op de gestempelde pagina schrijf je over de groene vierkanten heen (alsof ze er niet staan).

Stap 10
Lees je sprintje uit stap 9 hardop terug. Nu je dit zo gezien hebt, wat wil je ‘meenemen’, koesteren, laten groeien? Misschien staat dat al letterlijk in je sprintje, maar het kan ook nu bij je opkomen. Schrijf dat in (of over) het roze ovaaltje.

Variaties

  • Als je het beginthema wilt afwisselen: kies in stap 2 een andere vraag en herhaal de oefening in zijn geheel.
  • Als je wat je geschreven hebt verder wilt onderzoeken: kies dan in stap 5 een andere vraag en herhaal de oefening vanaf dat punt. Zo krijg je meer ‘zoeklichten’ op jouw tekst.
  • Als er een andere vraag is die jou bezighoudt, eentje die niet in de lijst staat, gebruik dan die eigen vraag in stap 2 en/of 5.
  • Als je je vrijer wilt voelen in de hoeveelheid tekst die je schrijft, stempel (of teken/kleur) dan je pagina’s niet van tevoren, maar na afloop.
  • Als je meer wilt schrijven, maak dan je sprintjes langer, bijv. 15 minuten.

Hergebruik van deze oefening is vrij, mits met bronvermelding:
Tekst: Sarine Zijderveld, www.papierenspiegel.nl
Beeld: (c) Stampin’Up!

Nodig
– pen en papier
– stempelset Watercolour Shapes
– stempelblok(ken) en inkt
– alternatief: kleurpotloden om zelf te tekenen
– kookwekker/timer

Hoe te schrijven: sprintje
– schrijf zo snel als je kunt
– volg de gedachten die opkomen
– blijf doorschrijven
– censureer en corrigeer niets
– let niet op taal- en schrijffouten
– als je vastloopt: herhaal het laatste woord totdat er weer een nieuwe gedachte komt