Bouwen & Graven: methodisch werken met reflectief schrijven

.

Begeleid je mensen in workshops, training of coaching? Of wil je een impuls geven aan je schrijfgroep? Als je reflectief schrijven wilt gebruiken als instrument voor ontwikkeling van jezelf en anderen, dan is de training “Bouwen & Graven” iets voor jou.
Twee trainingsdagen waarin je veel leert en oefent én diverse werkvormen – in de vorm van draaiboekjes met bijsluiter – verzamelt.

Je leert schrijftechnieken stapelen (dat is het bouwen), zodat je diepgaandere en meer gerichte reflecties teweegbrengt bij jezelf of anderen (dat is het graven).

Als reflectief schrijven nieuw voor je is, is het aan te raden om eerst een of meer andere workshops te volgen. Je leert dan basistechnieken kennen die je kunt inzetten en daarmee vergroot je de effectiviteit van de training.

“Sarine begeleidt je op een rustige, persoonlijke manier. Ze weet een sfeer van vertrouwen en veiligheid te scheppen, waardoor je uitgenodigd wordt om je ervaringen en vragen zonder schroom in te brengen.”

“Na de training heb ik met een supervisant een schrijfoefening gedaan. Het was heel goed om erover na te denken wat ik wilde doen met haar. Ik ben me erg bewust geweest van de opdrachten en hoe ik kon ‘sturen’.”

Het is een rijk gevulde training:

 • Middag 1 en 2:   Ervaren, reflecteren en kennis opdoen
  • Rondes van schrijfoefeningen, afgewisseld met bespreking van de ‘achterkant van het borduurwerk’: wat gebeurt er, wat kun je ermee en welke alternatieven zijn er;
  • Informatie op papier over:
   • 3 aspecten waarmee je een programma ontwerpt: inhoud, opbouw en beweging, met verschillende voorbeelden van die aspecten;
   • open zinnen maken tot precisie-instrument: lijnen waarlangs je ze voor een gewenst doel passend kunt maken;
   • soorten vragen (van iemand af en naar iemand toe, hoog-laag oriëntatie, etc.), en de verschillende bewegingen die je daarmee maakt;
   • een handig model van 4 lagen waarop je in iemands belevingswereld van de oppervlakte naar de diepte gaat;
   • het model van de zgn. reflectiedriehoek, met name handig voor professionals en je eigen rol.
    .
  • Middag 3 en 4:   Oefenen, reflecteren en verrijken
   • Een werkatelier, d.w.z. in rondes oefenen we elkaars draaiboeken en werkvormen, en we bespreken:
    • welke effecten, bedoeld en onbedoeld, treden op bij deze werkvormen, opbouw en instructies;
    • passen de opdrachten bij het doel dat je voor ogen had;
    • welke alternatieven zien we, hoe kan je programma versterkt en verrijkt worden.
   • We wisselen draaiboeken uit, met bijbehorende bijsluiters (een gebruiksaanwijzing met tips), zodat je werkvormen verzamelt en ideeën opdoet.
    .
  • Persoonlijk gesprek na afloop
   • In de periode na de training: telefonisch gesprek over wat je in de praktijk tegenkomt en eventuele vragen die je nog hebt.

.
Leren door te kijken wat er gebeurt

We werken in een groep van maximaal 5 deelnemers. Een van de onderdelen in het programma is dat je met elkaar oefent. Je experimenteert met het maken en begeleiden van schrijfopdrachten en ervaart ook hoe ze uitpakken. Uitgangspunt hierbij is dat het niet fout kan gaan, immers, er gebeurt altijd iets. We kijken onderzoekend en zijn benieuwd naar wat de verschillende instructies teweegbrengen. Hierdoor leer je welke details van belang zijn in het ‘bouwen’ van de richtingaanwijzers die reflectieve opdrachten in feite zijn.

Mooie bijvangst is dat je zo meteen een paar draaiboeken met werkvormen verzamelt, compleet met bijsluiters over wat ze doen en hoe je ze kunt gebruiken.

Ruimte voor je eigen wensen
In de aanloop naar de training stuur ik je een paar voorbereidingsvragen over je leerwensen en de situatie(s) waarin je de training wilt toepassen. Dan kan ik het programma erop laten aansluiten.

Training van 4 dagdelen, inclusief praktijkopdracht en individueel coach-/adviesgesprek

Data
Deze training wordt gepland zodra er genoeg deelnemers zijn.
Stuur een berichtje om je belangstelling door te geven.

Programma
4 middagen
– inloop: vanaf 13.00 uur (svp niet eerder)
– start: 13.30 uur
– einde: 17.00 uur
Telefoongesprek erna in overleg

Locatie
Tolhuis 25
3332 BH Zwijndrecht

Prijs
€ 369,- inclusief koffie/thee en het boek ‘Word je bewust’.
Vanwege CRKBO-registratie is btw niet van toepassing.
Betaling in termijnen is mogelijk.