Persoonlijke coaching

Soms word je in je werk geconfronteerd met eisen waaraan je niet – of niet snel genoeg – tegemoet kunt komen. Je hebt bepaalde wensen over hoe je dingen aanpakt of hoe je je daaronder voelt: “Het zou toch fijner zijn als…”

Coaching zorgt voor een effectief en persoonlijk leerproces. Je pakt precies die dingen aan die nodig zijn, niet meer en niet minder, en je start meteen.

Coachingstrajecten gaan bijvoorbeeld om:

  • groeien naar of in een nieuwe functie
  • vergroten van persoonlijke effectiviteit
  • versneld jezelf bepaalde inzichten en vaardigheden eigen maken
  • stilstaan bij hoe je overkomt (perceptie en beïnvloeding)
  • een patroon doorbreken waar je last van hebt
  • productiever en vrolijker omgaan met bepaalde werksituaties, collega’s, klanten
    .

Hoe ziet een coachingstraject eruit?

1. Oriëntatie
Een kennismakingsgesprek waarin we verkennen wat jouw vraag is en of ik daaraan iets kan bijdragen. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden. Als het gesprek positief verloopt, breng ik een offerte uit.

2. Driegesprek: bepaling van doel en aanpak
We voeren een zogenoemd driegesprek, dat is een gesprek waarbij ook je leidinggevende betrokken is. Dit benadrukt dat de coaching plaatsvindt in jouw specifieke context en we spreken gezamenlijk de ontwikkelwensen, de aanpak en het tijdpad af.

3. Coachingsgesprekken
We voeren gesprekken waarbij jouw eigen vragen, ervaringen en werksituatie de basis zijn. We onderzoeken lastige situaties en patronen in je denken en doen, kijken naar wat er gebeurt en welke alternatieven mogelijk zijn. Tussen de gesprekken door oefen je met nieuw repertoire in denken en doen, ondersteund met reflectieopdrachten en theoretisch achtergrondmateriaal op maat.

4. Evaluatie
De afronding van het coachingstraject vindt weer plaats in een driegesprek met je leidinggevende.

Met uitzondering van het driegesprek uit stap 2 en 4 vinden de gesprekken plaats bij mij in Zwijndrecht.
.

Inhoudelijke achtergrond
In onze gesprekken gebruik ik inzichten en werkvormen die voortkomen uit:
– Denkadviseren (IGOP/Edu Feltmann);
– Productieve gesprekken (Chris Argyris/Adrie van den Berge);
– The Work: overtuigingen onderzoeken (Byron Katie);
– Spiritualiteit voor managers (Wil Derkse/Anselm Grün);
– Oplossingsgericht coachen (Louis Cauffman);
– Socratische gespreksmethoden;
– Rationeel Emotieve Analyse;
– Creativiteitstechnieken;
– Reflectief schrijven en andere reflectiemethodieken.

Inschakeling van een acteur is mogelijk, bijvoorbeeld voor het oefenen van gespreksvaardigheden die passen bij je leerdoel. Voor assessments en psychologische onderzoeken, die onderdeel kunnen zijn van een coachingstraject, werk ik graag samen met Human Company.

Vragen?
Als je je afvraagt of coaching iets is voor jou of voor een van je medewerkers, neem dan contact met me op.

“Ik wilde echt ander gedrag toepassen, trainen en tussen-de-oren krijgen. Daarom heb ik in een aantal sessies met een acteur vervelende of lastige situaties geoefend. Eye-openers, die me enorm veel inzichten hebben opgeleverd die ik in de praktijk kan toepassen.”

“In het begin van het coachingstraject was ik kritisch, vanwege de aanleiding ervoor op mijn werk. Doordat ik ruimte kreeg om mijn werkaanpak te bespreken en daarin kon variëren, nam mijn enthousiasme toe. Vooral het uittesten van verschillende manieren van werken heeft effect opgeleverd.”

“…heel blij met de coaching die ik van Sarine heb gekregen. Ik kon persoonlijke issues delen. Behalve vertrouwen gaf ze mij concrete manieren om problemen te analyseren en tot oplossingen te komen.”