Oefening van de maand november: Opruimen

Achter ons huis is Staatsbosbeheer aardig wat bomen aan het omzagen en afvoeren. Ze zijn ziek en moeten weggehaald worden, hoe jammer dat ook is. Gelukkig komt er wel weer nieuwe aanplant. En toevallig kwam in verschillende gesprekken in de afgelopen tijd ook het onderwerp ‘opruimen’ langs. Daarom deze oefening van de maand.

Veel plezier en inspiratie ermee toegewenst!

Stap 1
Geef in sprintjes van 3 minuten antwoord op de volgende twee vragen:

  1. Beschrijvend:
    Hoe ziet jouw huis eruit: zou je zeggen dat er rommel is of is alles opgeruimd? Misschien zijn sommige delen rommeliger dan andere?
  2. Doorlevend:
    Hoe voel je je in jouw huis: hou je van de rommel of de opgeruimdheid? Voel je je op bepaalde plaatsen meer of minder prettig vanwege spullen in de ruimte?

Stap 2
Maak een lijstje van wat je zou willen opruimen. Het kan gaan om letterlijk opruimen (bijvoorbeeld stapels, een kast, de zolder etc.), maar ook om figuurlijk opruimen. Zijn er dingen in je leven die je weg zou willen doen (bijvoorbeeld emotioneel gezien ergens afscheid van nemen)?

Stap 3
Kies één item uit je lijstje van stap 2 waar je dieper op in wilt gaan. Doe dat in een sprintje van 10 minuten.

Stap 4
Welke kleine, concrete stap kun je nu nemen in het opruimen van waar je in stap 3 over schreef? Bedenk iets dat heel haalbaar is en waar je niemand anders voor nodig hebt, iets wat je zelf kunt doen. Beschrijf dat in één zin. (Als het niet in één zin past, is het nog niet klein genoeg ;-))

Stap 5
Als het kan: doe nu meteen wat je in stap 4 opgeschreven hebt. D.w.z. onderbreek deze oefening even, voer je actiepunt uit, schrijf bijvoorbeeld een sprintje van 3 minuten over hoe het is om dit gedaan te hebben en ga door met stap 6.

Stap 6
Schrijf een sprintje van 5 minuten over wat je verder nog wilt of kunt doen aan het opruimen van waar je in stap 3 over schreef.

Stap 7
Schrijf een sprintje van 5 minuten als antwoord op de vraag: wat levert dit opruimen op? Ergens moet nieuwe ruimte ontstaan, zoals het omzagen van zieke bomen zorgt voor ruimte voor nieuwe aanplant en ook voor meer uitzicht in het landschap. Wat is die nieuwe ruimte voor jou?

Stap 8
Rond deze oefening af door de kern weer te geven in een haiku. Dat is een drieregelig gedichtje dat niet hoeft te rijmen en dat een bepaald aantal lettergrepen per regel heeft:
– regel 1: vijf lettergrepen
– regel 2: zeven lettergrepen
– regel 3: vijf lettergrepen

Benieuwd geworden?

Wil je op deze creatieve, reflectieve manier leren schrijven? Ben je benieuwd wat het je kan brengen aan inzichten en ontwikkeling? Kom dan eens naar het Schrijfcafé of kijk welke workshop of cursus jou aanspreekt.


Beschikbaar tot en met 31 december.
Hergebruik is vrij, mits met bronvermelding: Sarine Zijderveld, www.papierenspiegel.nl.
Foto: freeimages.com

Nodig
– pen en papier
– kookwekker/timer

Hoe te schrijven: sprintje
– schrijf zo snel als je kunt
– volg de gedachten die opkomen
– blijf doorschrijven
– censureer en corrigeer niets
– let niet op taal- en schrijffouten
– als je vastloopt: herhaal het laatste woord totdat er weer een nieuwe gedachte komt