Oefening van de maand november: Vreugde

Deze maand een (iets uitgebreide) oefening uit het boek Word je bewust. 81 oefeningen voor reflectief schrijven.

Ik wens je veel plezier en inspiratie toe met deze oefening!

Stap 1
Zoek een afbeelding uit een tijdschrift (of op internet of uit je eigen foto’s) die voor jou te maken heeft met vreugde.

Stap 2
Plak de afbeelding op en schrijf 3 tot 5 regels tekst over wat je er feitelijk, objectief op ziet staan. Puur registrerend dus.

Stap 3
Wat heeft deze afbeelding jou te zeggen? Mijmer daarover in een sprintje van 10 minuten. Associeer vrijuit en val van de ene gedachte in de andere. Als je het even niet meer weet, kijk je weer naar de afbeelding en schrijf je door met wat er maar in je opkomt. Wees niet bang voor herhalingen, want je schrijft toch nooit precies dezelfde woorden en vaak blijkt dat je dan ineens op een nieuwe gedachte komt.

Stap 4
In het boek Word je bewust staat bij het thema ‘Vreugde’ deze uitspraak van Rumi: “Je taak is niet om naar vreugde en liefde te zoeken, maar om al die barrières in jezelf te zoeken die je ertegen hebt opgeworpen en die te slechten.” Wat laat deze uitspraak jou zien? Heeft dit iets te maken met wat je in stap 3 schreef? Mijmer hierover al schrijvend in een sprintje van 7 of 10 minuten. Blijf in die tijd doorschrijven, zonder oordeel, iets sneller dan normaal, en schrijf op wat in je opkomt.

Stap 5
Schrijf tenslotte in een sprintje van 3 tot 5 regels tekst op wat je kunt en wilt doen om vandaag vreugde op te zoeken of toe te laten.

Smaakt schrijvend reflecteren naar meer?

foto: www.sxc.hu

Beschikbaar tot en met 31 december 2019.
Hergebruik is vrij, mits met bronvermelding: Sarine Zijderveld, www.papierenspiegel.nl.
Foto: www.sxc.hu

Nodig
– pen en papier
– kookwekker/timer
– tijdschrift (of foto’s)
– lijm

Hoe te schrijven: sprintje
– schrijf zo snel als je kunt
– volg de gedachten die opkomen
– blijf doorschrijven
– censureer en corrigeer niets
– let niet op taal- en schrijffouten
– als je vastloopt: herhaal het laatste woord totdat er weer een nieuwe gedachte komt