Familiedocumentaire

Familiedocumentaire: verhalen in woord en beeld

Je hebt misschien niet de tijd of het talent voor het schrijven van een levensverhaal, van jezelf of van iemand uit je omgeving. Natuurlijk zijn er genoeg creatieve schrijftechnieken om fragmenten van je leven te beschrijven. En het hoeft ook helemaal niet perfect of af te zijn. Maar als je in korte tijd toch een rijk en goed resultaat wilt boeken, denk dan eens aan een levensverhaal in beeld.

Een levensverhaal in beeld, in de vorm van een familie-documentaire. Dick van den Berg (A1 Studio) zorgt ervoor. Anja van der Starre van Schrijf je Wijs maakte mij op zijn werk attent en ik geef haar tip graag door.

Je kunt er meer over lezen in het artikel Film vult fotoalbum aan, van Thijs Tomassen in AD/Amersfoortse Courant van 11 november 2013.
Een fragment daaruit:

Het idee familiedocumentaires te maken, kwam voort uit het werk dat Van den Berg verrichte voor Kamp Amersfoort. Meer dan honderd interviews met oud-gevangenen nam hij af. “Daarbij kwamen zóveel verhalen los. Verhalen die betrekking hadden op hun hele leven. Ik kwam er meer en meer achter dat een dergelijk document waarde zou kunnen hebben voor iedereen. De bevestiging kwam toen ik mijn eigen ouders interviewde. Een mooi, rijk beeld van het verleden is voor iedereen waardevol.”

Natuurlijk is het niet of-of, schrijven of laten interviewen. Het kan best allebei. Wat let je om fragmenten van jouw of andermans leven te beschrijven en delen daarvan terug te laten komen in zo’n documentaire? Of juist achteraf, naar aanleiding van een familiedocumentaire te gaan schrijven? Wat heb je aan nieuwe dingen ontdekt, wat heeft je verrast, waar ben je blij of geschokt door?

En het hoeft ook niet beperkt te blijven tot familie, lijkt mij. Er leven immers prachtige verhalen in teams en organisaties. In mensen die de moeite waard zijn om aan het woord te laten over vroeger, nu en later. Het samen maken van zo’n film kan ook een mijlpaal markeren en een waardevol proces op zich zijn, bijvoorbeeld terugkijken op een veranderproces of juist het startsein ervoor geven. Dick van den Berg kan daar vast ook iets heel moois van maken.

————-

Een ander artikel over deze familiedocumentaires lees je hier: Dick van den Berg legt levensverhalen digitaal vast.

Geïnteresseerd in levensverhalen? Lees ook in de bibliotheek: Wat niet verteld wordt, wordt door niemand gemist. Een artikel van Truska Bast uit Ode, maart 2012.
 

3 antwoorden
 1. ANJUSKA
  ANJUSKA zegt:

  IK STA WEER VERSTELD VAN DE HOEVEELHEID AAN MOGELIJKHEDEN , DIE JE BIEDT.
  EN WAT EEN INSPIRATIE, IK ZAL ZEKER GEBRUIK GAAN MAKEN VAN VERSCHILLENDE
  MOGELIJKHEDEN, VOORAL DE WEEKENDEN, DANK ANJUSKA

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] een heel persoonlijke geschiedenis – ik schreef er eerder al iets over in het bericht ‘Familiedocumentaire: verhalen in woord en beeld‘. Dick van den Berg van FamDoc sponsort een dagdeel in het zalencomplex De Palm in […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *