Sinds 1996 werk ik als organisatieadviseur en begeleider van groepen. Vanaf 2003 doe ik dat vanuit een eigen praktijk, Papieren Spiegel.

Het is een ‘gemengd bedrijf’, omdat er verschillende dingen zijn waar mijn hart naar uitgaat:

  • organisatieontwikkeling
  • persoonlijke ontwikkeling, vooral door reflectief schrijven
  • creatief werken met papier, stempels en inkt

Soms zit ik puur binnen een van deze drie werelden, maar vaak lukt het om combinaties te maken. Bijvoorbeeld wanneer reflectief schrijven wordt ingezet in een opleiding voor organisatieadviseurs. Of wanneer ik reflectieoefeningen bedenk waarin creatieve materialen gebruikt worden. Maar ik word ook blij van ‘gewoon’ bezig zijn met mooi papier en een avond kaarten maken.

Ik houd van de diversiteit in mijn werk en in de mensen die ik ontmoet. In die veelheid zie ik als rode draad: omstandigheden scheppen waaronder nieuwe dingen kunnen ontstaan. Dat nieuwe kan van alles zijn: creativiteit, inzicht, manieren van denken en doen. Daar zet ik me met warmte en een praktische houding voor in.

Collega’s met wie ik graag samenwerk:

Hans Janssen, HaMa Coaching

“Begonnen in de hulpverlening, daarna hoofd Personeel en Organisatie, organisatieadviseur en tenslotte directeur. Met al deze ervaring kan ik met een gerust hart zeggen dat ik inmiddels ‘verstand’ heb van mensen en organisaties. Ik richt me daarbij het liefst op mensen die in de uitvoering werkzaam zijn.
Ik werk volgens de uitgangspunten van het zogenaamde oplossingsgerichte werk: ‘Als iets niet werkt, probeer wat anders. Als iets wel werkt: doe er meer van!’ Het is een heel praktische aanpak en het gaat uit van een positief standpunt: aansluiten op wat mensen goed kunnen.”

Rosemarijn Koenen, persoonlijke groei.

“Mijn streven is gericht op de persoonlijke groei van de mensen met wie ik werk. Of ik nou een coachgesprek voer, of een groep mensen train om creatiever te denken, of leermanager ben bij Sioo in een studie voor adviseurs, of een afdeling help om zijn werkprocessen te verbeteren, mijn aandacht gaat uit naar de persoonlijke groei van de individuen.

Ik zie het als belangrijk vehikel om dingen voor elkaar te krijgen. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jezelf kunt sturen, en hoe effectiever je bent in de buitenwereld.”

En dan is er nog een collega die niet onvermeld mag blijven: Adrie van den Berge.
Adrie is jarenlang als adviseur en partner verbonden geweest aan De Galan & Voigt en werkte daarna als zelfstandig adviseur vanuit zijn praktijk A3 Organisatieontwikkeling. Begin 2015 sloot hij zijn praktijk. Adrie is een veelzijdige collega met wie ik graag heb samengewerkt en we voeren nog steeds, alhoewel niet vaak genoeg, mooie gesprekken.

Diverse artikelen en teksten op deze site zijn door Adrie van den Berge ter beschikking gesteld. Hij is co-auteur van boeken over werkconferenties waar mensen met elkaar werken aan organisatievraagstukken. Daarnaast schreef hij veel artikelen over leren, gespreksvoering en het verband daartussen. In de bibliotheek op deze site vind je een aantal van zijn artikelen over reflecteren, leren en gesprekken voeren.

Andere publicaties zijn o.a.: Gesprekskunst voor professionals. Doelgericht bijsturen in lastige gesprekken met klanten, en Werkboek werkconferenties. Concepten en recepten voor werkconferenties als veranderingsinstrument (samen met A.J. de Boer en J.W. Klootwijk).

Sarine Zijderveld
Sarine Zijderveld
Organisatie- en veranderkunde
– Bedrijfskunde; management van verandering en personeel- & organisatiewetenschappen (EUR)
– Change management (Sioo)
– Hoe de hazen lopen (NSOB)
– Leergang Interventiekunde (IGOP, instituut voor groeps- en organisatiepsychologie)
– The Working Coach

Schrijven en creativiteit
– Onafhankelijk demonstrator Stampin’Up!®
– Certificering ‘Luisteren naar je pen’ (Shodo)
– Training ‘Reisleider Innerlijk Pelgrimeren’ (Shodo)
– De beginnende schrijver I en II (SKVR)
– Gedichten (SKVR)
– Verborgen verhalen (iconografie Vrije Academie)

Aangesloten bij
– Sioo (workshopdocent in Advanced Consulting & Change)
– Orde van organisatiekundigen en -adviseurs

Opdrachten en eerder werk o.a.
– Business consultant digitale toegankelijkheid Hoge Raad der Nederlanden
– Projectleider competentiemanagement (gedetacheerd) bij Rechtbank Rotterdam
– Managing consultant bij Capgemini,
trekker Human Performance & Change,
lid MT adviesgroep Veranderstrategie en Organisatieontwikkeling,
lid MT adviesgroep Rechtsketen
– Leermanager en begeleider business-innovatie in Sioo-opleiding In de Wind
– In-company docent Sioo-Basisopleiding Consultancy bij Capgemini

contact