Deze tijd van het coronavirus vraagt een andere vorm van levenskunst van ons. Zoveel dingen die vanzelfsprekend waren, zijn dat nu niet meer. Even bij iemand op bezoek, een omhelzing bij de begroeting, in een volle trein zitten (of staan meestal) op weg naar je werk, naar de kapper gaan, naar de sportschool of het Schrijfcafé. Er komen nieuwe dingen voor in de plaats: vergaderingen via teams en zoom, handgemaakte kaartjes in de bus, krijttekeningen onder aan de flat en gesprekscontainers met een wand van plexiglas.

Naast de bezigheden die veranderen, is er ons gevoel. Is het bij jou ook zo’n veelheid aan emoties? Zo’n drukte van binnen? Allerlei etiketjes kan ik erop plakken: zenuwachtig en blij, bang en dankbaar, vol vertrouwen, onzeker… Soms lig ik wakker en soms slaap ik als een marmot in d’r holletje.

Dus waarover zullen we deze maand schrijven? Er is niet één thema dat er voor mij uitspringt, behalve dan de lading die alles dekt: levenskunst. Daar past van alles onder, zoals je goed ziet aan de levenskunstkaarten van Anky Floris. In het echt zijn ze natuurlijk het mooist, en dan krijg je er ook nog reflectievragen bij, maar ook online kun je er al veel inspiratie uit halen.

Stap 1
Mijmer in een sprintje van 7 minuten over de vraag: waar gaat levenskunst voor jou over? Wat associeer je daarmee, welke gedachten komen daarbij op? Hoe is het anders in deze coronatijd? Ga het niet zitten verzinnen, begin meteen te schrijven en laat je gedachten stromen over wat dit begrip voor jou betekent.

Stap 2
Lees je sprintje uit stap 1 (hardop) terug. Welke zin springt eruit? Onderstreep deze en ga er dieper op in met een sprintje van 5 minuten.

Stap 3
Kies een willekeurig getal tussen 1 en 12.

Stap 4
Ga naar de website van Anky Floris, naar de pagina Wenskaarten. Je ziet hier allerlei afbeeldingen van levenskunstkaarten, met een titel/thema daaronder. Je kunt uit 12 pagina’s kiezen: ga naar de pagina met het nummer dat je in stap 3 gekozen hebt. Kies op die pagina een afbeelding die je aanspreekt en kijk welke titel daarbij hoort. Klik op de afbeelding om de kaart groter in beeld te krijgen.

Stap 5
Wat heeft deze afbeelding en/of de titel van deze kaart te maken met wat je eerder schreef in je sprintjes bij stap 1 en 2? Mijmer hierover op papier in een sprintje van 5 minuten.

Stap 6
Lees je sprintje uit stap 5 (hardop) terug. Als je dit zo leest, is er dan iets wat je jezelf afvraagt? Over jezelf, over je levenskunst? Schrijf deze vraag (of vragen) op.

Stap 7
Neem de komende tijd af en toe je vraag (of één van je vragen) uit stap 6 in gedachten. Ga er eens letterlijk bij zitten of neem je vraag mee terwijl je een lange wandeling maakt. Schrijf af en toe wat op in een notitieboekje of maak er een tekening bij, een beeldhaiku misschien wel zoals op de kaarten van Anky Floris. Zet jezelf daarbij niet onder druk om antwoorden te vinden, ga vooral niets verzinnen, maar mijmer en kijk wat er komt.

Variatie/uitbreiding
Koop de kaarten van het Levenskunstspel van Anky Floris; het zijn prachtige kaarten waar je veel kanten mee op kunt. Behalve de tekening en de titel van de kaart staan er ook drie reflectievragen op die passen bij het thema. Als je dit spel hebt, kun je in stap 4 een kaart trekken, kijken welke van de vragen die daarop staan iets toevoegt aan je sprintje (er een bijzonder licht op laat schijnen als het ware), en daarover doorschrijven in stap 5.

Hergebruik van deze oefening is vrij, mits met bronvermelding:
Tekst: Sarine Zijderveld, www.papierenspiegel.nl
Foto: nl.freeimages.com

Nodig
– pen en papier
– kookwekker/timer

Hoe te schrijven: sprintje
– schrijf zo snel als je kunt
– volg de gedachten die opkomen
– blijf doorschrijven
– censureer en corrigeer niets
– let niet op taal- en schrijffouten
– als je vastloopt: herhaal het laatste woord totdat er weer een nieuwe gedachte komt