We gaan nog even door met het thema ‘weg’, deze maand. Vorige maand ging de oefening over ‘krachten voor onderweg’ en deze maand heeft het nieuwe Schrijfcafé Online het thema ‘je eigen weg’. Het ene versterkt het andere, vandaar nog een extra oefening.

Veel plezier en inspiratie met deze oefening toegewenst!

Stap 1
Zorg voor een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten. Neem een blanco blad papier voor je, met kleurpotloden, stiften of wasco, net wat je voorhanden hebt. Zelfs alleen een pen is oké. Leg alles neer, ga rechtop zitten en adem een paar keer rustig in en uit. Doe als je wilt je ogen even dicht. Breng je aandacht naar jezelf, ontspan en merk op hoe het met je is. ‘Scan’ als het ware jezelf aan de binnenkant en ga na hoe het daar is. Merk alles vriendelijk op, probeer dat zonder oordeel te doen. Als je een kritische stem hoort, knik er als het ware naar (misschien zelfs met een letterlijk knikje van je hoofd) en laat de stem voorbijgaan. Je bent nergens naar op zoek, er hoeft niets, je merkt alleen op. Zie hoe het met je is, neem daar zoveel tijd voor als je wilt.

Stap 2
Maak een snelle, intuïtieve tekening over jouw ‘weg’. Het geeft niets hoe je tekening eruit komt te zien. Denk daar niet over na, laat je tekening ontstaan net zoals bij het schrijven van een sprintje: niet nadenken, niet proberen te begrijpen of te censureren, gewoon tekenen wat je hart je ingeeft.

Stap 3
Kijk even rustig naar je tekening. Schrijf er vervolgens een sprintje over van 10 minuten: wat laat je tekening zien? Wat zegt dit over ‘jouw weg’?

Stap 4
Welk van de vijf citaten hieronder heeft op dit moment iets te zeggen over jouw tekening en sprintje, over jouw weg? Kies dit citaat en schrijf meteen een sprintje van bijv. 5 of 10 minuten als antwoord op de vraag wat dit citaat jou te zeggen heeft.

  • Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt. (Epictetus)
  • Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen. (Kahlil Gibran)
  • De grote weg is vlak, maar mensen zoeken liever bergpaden. (Lao-tse)
  • Ga niet waar de weg je leidt, maar ga waar geen pad is en laat je eigen spoor achter. (Ralph Waldo Emerson)
  • Een smalle weg komt onveranderlijk uit op een bredere. (Confucius)

Stap 5
Lees je sprintje van stap 4 (hardop) terug. Nu je dit zo ziet, is er dan iets wat je aan je tekening wilt toevoegen? Doe dat en schrijf er dan nog een sprintje over van ca. 7 regels tekst.

Stap 6
Geef je tekening een titel.

Stap 7
Gebruik je titel uit stap 6 als eerste (en 4e en 8e) regel van een rondeel, waarmee je deze oefening afsluit. Als je wilt, kun je in je rondeel fragmenten van je sprintjes laten terugkomen.

Variaties

  • In plaats van stap 1 uit de oefening: zoek foto’s uit een tijdschrift die voor je gevoel passen bij ‘jouw weg’, maak daar een collage mee.
  • Neem in stap 4 een ander citaat om over te schrijven. Misschien wel het citaat dat je het minste aanspreekt en kijk wat dat je te zeggen heeft.
  • Schrijf over een detail in je tekening waar je extra bij stil wilt staan.
  • Plak blanco blaadjes papier om je tekening heen, zodat je hele tekening een detail wordt. Teken dan wat eromheen ‘hoort’ en schrijf daarover. Maakt het uit dat je nu een groter geheel ziet? Wat heeft dat grotere geheel jou te zeggen?

Hergebruik van deze oefening is vrij, mits met bronvermelding:
Tekst: Sarine Zijderveld, www.papierenspiegel.nl
Beeld: freeimages.com

Nodig
– pen en papier
– kleurpotloden, stiften of wasco
– kookwekker/timer

Hoe te schrijven: sprintje
– schrijf zo snel als je kunt
– volg de gedachten die opkomen
– blijf doorschrijven
– censureer en corrigeer niets
– let niet op taal- en schrijffouten
– als je vastloopt: herhaal het laatste woord totdat er weer een nieuwe gedachte komt